Mediator én advocaat

Mediator én advocaat
Tegenwoordig worden steeds meer echtscheidingen geregeld onder begeleiding van een mediator. Dit kan echter niet zonder hulp van een advocaat, al is de rol van de advocaat beperkt. Aangezien het gemeenschappelijk verzoekschrift echtscheiding alleen door een advocaat bij de rechtbank kan worden ingediend. De samenwerking met een gespecialiseerd advocaten kantoor is een bewuste keus van Excellent Mediation.

Bij aanvang van de mediation kunnen cliënten aangeven wat men met de mediation wil bereiken en hoe men dit wil afwikkelen. Er zijn verschillende mogelijkheden die op dat moment zouden kunnen mee spelen. Als mediation op dat moment niet effectief is voor een bemiddeling, vind ik het belangrijk om de keuze te kunnen maken naar conflictbemiddelaar. Het komt vaker voor dat partijen er samen uit willen komen en meer behoefte hebben aan begeleiding van het gesprek. Dit is in strijd met de neutraliteit als mediator. Deze keuze maak ik bewust als er ‘een oplossing nabij is’ en de partijen hebben inhoudelijk begeleiding nodig. Tijdens een bemiddeling of mediation hebben partijen wel eens behoefte aan een gesprek met een advocaat. Alle mogelijkheden zijn bespreekbaar. Het belangrijkste is dat beide partijen er samen achter staan.

Bij zeer complexe zaken is het van belang dat wat partijen zouden willen binnen het juridisch kader vallen. Na bemiddeling of mediation waarin alles zorgvuldig is besproken, is het belangrijk dat het goed afgesloten wordt. Afspraken worden in een “concept” echtscheidingsconvenant en/of “concept” ouderschapsplan opgesteld door de mediator.

De ervaring leert dat sommige cliënten het prettiger vinden om de afspraken die tot stand zijn gekomen tijdens een bemiddeling of mediation uit willen laten werken door een advocaat. Ook dat kan. Excellent Mediation werkt samen met advocaat mr. P.J.H. Vinke van Advocatenkantoor Perrels Haarlemmermeer Advocaten B.V. gevestigd te Hoofddorp. Zij helpen bij het indienen van een gemeenschappelijk verzoek tot echtscheiding met eventueel een echtscheidingsconvenant en/of ouderschapsplan bij de rechtbank.

De basis voor een nieuwe toekomst.